Nikoga ne zanimaju vaše web stranice?!? Evo zašto.

Klasični marketing, digitalni marketing, digitalni sadržaj, strateške komunikacije, odnosi s javnošću, identiteti, brandiranje... previše je pojmova koje susrećete, a samo želite prodati vaš proizvod u većoj količini ili kupcima koji žele više platiti. Ili samo želite da se vaš glas čuje.

Danas je središte vašeg glasa – vaša web stranica. Ona je ujedno i najstabilniji agent prodaje. Ali što ako ona nikoga ne zanima? Postoji li razlog tome? Postoji zapravo nekoliko razloga, a ovom ćemo ih članku nastojati predstaviti na najjednostavniji mogući način.

Neka vaša vrata ne budu zatvorena

Prilikom putovanja po južnoj Dalmaciji, nedavno sam u nekom društvu susrela  jednog švicarskog konzultanta za strateške komunikacije i marketing koji zbog svojih dosadašnjih poslova dosad nije obogaćivao svoja znanja o web stranicama i problemima s njima.  Povjerio mi se da ima problema s klijentima jer im ne može pomoći oko poboljšanja njihovih web stranica. Jedan mu je klijent ponudio tisuće eura ako mu riješi problem visoke stope brzinskog napuštanja stranice nakon ulaska na istu – klijent ima problem s onim što mi zovemo «bounce rate».

Dao mi je web adresu da na mobitelu pogledam o čemu se radi. Očekivano, stranica nije bila prilagođena za mobilni uređaji i na njemu pokrenuta izgledala je vrlo loše. Kratkim riječima, nije bila «responsive». Prilično uvjerena da se to podrazumijeva, rekla sam svom sugovorniku da će «za početak vjerojatno savjetovati klijentu da naruči dizajn stranice koji će biti  responsive». Na to će on meni, «dizajn koji će biti kakav?», na što sam se ja brzo snašla i spomenula mobilne uređaje, koliko ih ljudi koriste, pronašla primjere takvih web stranica, itd.

Moj je sugovornik vrhunski stručnjak u svom području, a kako to u zapadnim zemljama biva, on je specijaliziran za jedno područje jer nije moguće u sve se razumjeti i bez dobrog tima stvarati  vrhunsku reputaciju jednog branda, tvtke, proizvoda, osobe. 

 

Vratimo se na temu. Zašto nikoga vaša stranica ne zanima te je brzo napuštaju?

Za početak, ovo je primjer responsive stranice, namijenjene da je korisnici mogu konzultirati s bilo koje vrste uređaja. Responsive Layout Ponikve Krk

 

Možda vaše glavne ciljne grupe ostvaruju prvi kontakt s vašim stranicama na svojim stolnim računalima, pa stoga smatrate da ovaj faktor nije ključan. Ipak, svaki dizajn koji je pripremljen da bude "elastičan" ima svoje karakteristike koje svi današnji korisnici traže.  Osim toga, s obzirom na rastuću potrebu za dijeljenjem linkova na društvenim mrežama, iznimno je važno da kada korisnik klikne na taj link, naiđe na dobro izvedenu stranicu. Naime, trenutno se gotovo 80% pregledavanja Facebooka izvršava na mobilnom uređaju. Općenito, imati responsive stranicu je must.

 

Krenimo dalje. Vaša stranica izrađena je u flashu. Ooops!

Recimo da je i kotač bio inovacija, kao i tiskarski stroj, pa zatim automobil, još nedavno internet i društvene mreže. Web stranice su u počecima bile statične i jedini programski jezik koji ih je radio bio je svima poznati HTML.

Kao što je prije izuma tiskarskog stroja bilo normalno da su se knjige pisale rukom u iznimno malom broju primjeraka, tako je u počecima web stranica bilo normalno da one služe samo informiranju i postavljanju malobrojnih tekstova i sitnih slika. Onda je došla revolucija – Adobe Flash, a s njim Adobe Flash Player! Web stranice dobile su animacije, video materijale, već je to izgledalo kao čarolija. Dok gospodin Steve Jobs nije rekao da njegovi mobilni uređaji ovo neće podržati!

Flash out of date

Tada je započeo razvoj rješenja koja su donijela novu revoluciju – napokon se multimedija mogla učitavati brzo, efikasno, bez velike potrošnje prometa, bez usporavanja uređaja i internet veze, na način da svaka web stranica ima automatski pristup multimediji bez da se ista mora podešavati uz veliki broj potrošenih sati i još više potrošenih kuna. Rješenje je dobilo naziv HTML 5, a jedino što je trebalo napraviti jest – izbaciti sav Flash iz vaše web stranice i malo obnoviti dizajn.

 

No, kao što gospodin iz Švicarske nije znao za prilagodbu mobilnim uređajima, tako ni vi možda niste znali da je došla ova velika inovacija i da će zahvaljujući njoj puno više vaših korisnika i potencijalnih korisnika ostati duže na vašim stranicama. 

Budući da je ovaj napredak otišao toliko daleko da više nijedan mobilni ni desktop preglednik ne podržava Flash, može se dogoditi da se vaša stranica više uopće ne može otvoriti, ako u sebi ima previše elemenata u Flashu. Dakle, zainteresirani posjetitelji čak ne mogu niti doći do vašeg sadržaja.

 

Što je s mojim sadržajem?

Prijeđimo na stvar, sadržaj nije sveti gral, i tko god vam ga želi mistificirati, zapravo vas laže. Sadržaj je sve što imate, a na nama je da ga uklopimo na način da on radi u vašem interesu.

Sadržaj je svaki tekst, slika, album, video, pjesma, animacija, prezentacija, infografika... Kada govorimo o strani korisnika koji otvara vašu web stranicu, tada govorimo o izbornicima, podstranicama, kategorijama, funkcionalnosti. 

Sadržajna struktura ključan je dio izrade web stranice, a nažalost, mnogi web developeri i marketinški stručnjaci je još uvijek preskaču u svojim projektima. Dok ćete ponekad čuti savjete o tome koliko sadržaj treba, smije ili mora biti funky, vizualan, šaljiv ili pak ozbiljan, koliko morate imati ovoga ili onoga, prije svega trebate procijeniti i pratiti svog korisnika, njegov put po vašim stranicama.

 

Klizeće slike – čemu? 

Kada otvorite neku web stranicu, smeta li vam da se slike ili istaknuti sadržaji bjesomučno automatski vrte, te da pritom ne stignete shvatiti o čemu se radi, pažljivo pogledati sliku, pročitati tekst? Vjerojatno je vaš odgovor da, a takav odgovor ima većina korisnika.

Ipak, mnogi će još uvijek, kada se radi o izradi njihovih vlastitih stranica, reći da im je takav sustav praktičan i lijep/simpatičan. Imaju pogrešno uvjerenje da će korisnici tako ipak vidjeti više njihovog sadržaja, a i da to povećava atraktivnost stranice.

Na stranu činjenica da je otvaranje ovakve stranice na mobitelu nerijetko muka, držimo se korisnika koji za svojim desktop računalom ili laptopom pretražuje vaše proizvode, informacije, usluge i sl. Recimo i da imate konkurenciju koja je odbacila klizeće slike. Korisnik će na Googleu pronaći vas i konkurenciju. Na oba će linka kliknuti uz otvaranje novog prozora ili tab-a, da bi usporedio ponudu. Vašu će stranicu prije zatvoriti nego onu od konkurencije. Nije baš ugodna pomisao, ali svima je puno komotnije gledati stranicu sa sadržajem koji svatko može pregledavati prema svom vlastitom ritmu.

 

Sitne slike, i slike koje se ne mogu spremiti

Web stranice brojnih kreativnih tvrtki, uključujući marketinške agencije, dizajnerske studije, arhitektonske biroe, pa čak i modne marke, još uvijek prakticiraju metodu unosa slika koja je prestala biti funkcionalna i preporučljiva prije 10-ak godina. Ovakvi su primjeri posebno učestali na stranicama čiji se naručitelji boje "krađe intelektualnog vlasništva" putem spremanja slika.

Trenutno smo u 2015. godini i dokazano je da nitko svoje online sadržaje ne može efikasno zaštiti od «krađe», s obzirom na to da dobri poznavatelji informatičkih tehnologija uvijek imaju mogućnosti i znanja kako probiti takve sustave zaštite. Ovakvim pristupom samo umanjujete mogućnost da vaši fanovi, koji uglavnom nisu informatičke struke, podijele ono što im se sviđa od vašeg rada, i tako vam donesu veću vidljivost. Za marketinški uspjeh vaše tvrtke i proizvoda puno je važnije da ima slike dostupne za jednostavno dijeljenje preko društvenih mreža kao što je Pinterest, kao i da linkovi podijeljeni na Facebooku i Twitteru otvaraju sliku, pa čak i da netko sliku neovlašteno upotrijebi, nego da je slika zaključana, pa da je nitko ne može podijeliti iz čiste dobre volje.

Ujedno, slika ne mora biti u visokoj rezoluciji da bi se na lijep način prikazala na web stranici i društvenim mrežama. Sliku koja nije u visokoj rezoluciji gotovo je nemoguće neovlašteno upotrijebiti. Srećom, postoji idealna zlatna sredina. 

Što više korisnika podijeli vaš sadržaj, to imate više šanse da se nenadano pojavi novi klijent, kupac ili partner.

 

Sadržajna optimizacija – to je onaj SEO?

Ne, ako imate 2 povoljna apartmana u Dubrovniku, nećete doći na prvu stranicu kada netko u Google utipka «Accommodation in Dubrovnik». Ipak, već ako netko utipka «Budget Rooms Dubrovnik», možda će vam to i poći za rukom. Kako?

Uz sklop svih ostalih stavki koje određuju kvalitetu, a koje su obuhvaćene cijelim ovim setom članaka. 

Još jedna dodatna napomena: vašu stranicu neće apsolutno nitko pronaći niti podijeliti ako glasi:

www.example.com/node-132?/bq&=index

Umjesto toga treba glasiti 

www.example.com/services/amazing-budget-apartments-dubrovnik

No, ovo prepustite stručnjacima koji će se pobrinuti da niti jedna od navedenih stavki ne bude prepuštena slučaju. 

Što učiniti?

 

Zatražite već danas ponudu za:

 

10 mitova o online reputaciji u koje trebate prestati vjerovati